2 Nisan 2010 Cuma

Türk Sanatçılar Sürrealizmin Devleriyle Birlikte


Düzensiz'in aldığı davetle genç yaratıcılıların katıldığı 21. yüzyılın ilk büyük Sürrealist sergisi "Mario Cesarny'ye Karpostal" sergisi ile ilgili Cemal Akyüz'ün haberi 27 Mart 2007 tarihinde radikal gazetesinde çıkmıştır...


ESTREMOZ - Portekiz sürrealist hareketini 1947 yılında kuran Portekizli şair ve ressam Mario Cesariny, Kasım 2006'da 83 yaşında öldü. Sürrealist Manifesto'nun yazarı Andre Breton'la 1947 yılında Paris'te tanışan şair ondan çok etkilenmiş, Portekiz'in en özgün ve kışkırtıcı şairlerinden biri olarak bu ülkede sürrealizmin öncüsü olmuştu. Çok iyi bir ressam da olan Cesariny için sanat ve edebiyat sadece politik sistemin değil hayatın da şeklini değiştirme gücüne sahipti. 21. Yüzyıl sürrealizminin Portekiz temsilcisi ressam Carlos Martins, underground Türk sürralist hareketine Rafet Arslan'ın Düzensiz adlı dergisi sayesinde ulaştı ve onları Mario Cesariny'ye Kartpostal adlı sergiye davet etti.

21. yüzyılın ilk büyük Sürrealist sergisi olarak tanımlanabilecek bu sergi, Mario Cesariny anısına 4 Mart-1 Nisan 2007 tarihleri arasında Portekiz'in Estremoz şehrinde gerçekleştiriliyor. Hepsi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu ya da öğrencisi olan 4 ressam/sokak sanatçısı Çağrı Küçüksayraç, Bora Akıncıtürk, Erman Akçay, Tunç Dindaş (Turbo), gerçeküstü ve dadaist resimleriyle, Rafet Arslan, Ayşe Özkan, Gözde Genç, Cemal Akyüz ve Ali Kartal'da yazılarıyla sergiye katıldılar.

Sergide, Mario Cesariny'nin yanısıra, M·rio Henrique Leiria, Cruzeiro Seixas, Jorge Vieira, Noemia Cruz, Timothy Johnson, Jan Svankmajer gibi pek çok önemli sanatçının yapıtları yer alıyor. Sergi ruhunu, sanatın metalaştırılmasına sıkı bir muhalefet yürüten Portekiz sürrealist hareketinden alıyor. Sergiye Türkiye'den katılan yazarlar 1980 öncesi, ressamlar ise Turbo hariç 1980 sonrası doğumlu. Seslerini yeraltı fanzinleri Düzensiz, Albemuth ve Tesmeralsekdiz'le duyuruyorlar; İzmir, İstanbul, Almanya ve Hollanda'da genellikle sokak sanatı temalı ortak sergilere katıldılar.
Dünyada bir asır önce başlayan sürrealizm ve dadaizmi, ham sanat ve sokak sanatı ile birleştiren ekibin Mario Cesariny'ye açık mektubu da Portekiz'de Portekizce ve İngilizce olarak tüm dünyaya sunuldu.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=216877

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder